MINUN VIRHEET JA MOKAT

En osaa edes luetella kaikkia virheitäni ja mokiani, mitä olen elämäni aikana tehnyt. Linkitän tähän joitain juttuja ensin, mistä kärsin ja mitkä ovat minun mielenterveysongelmat. Näitä ei tarvitse ymmärtää, nämä ovat vain yleisiä asioita, mutta kerron tuonnempana, miten minä olen käyttäytynyt ja mitkä virheet olen tehnyt… ja toistan aina virheitäni, en opi yleensäkkään mitään! :

Masentunut henkilö kärsii yleensä hellittämättömän masentuneesta mielialasta, väsymyksestä, mielihyväkokemusten puutteesta, unihäiriöistä, ruokahaluttomuudesta, joskus lisääntyneestä ruokahalusta, keskittymisvaikeuksista, päättämättömyydestä, syyllisyyden ja arvottomuuden tunteista, toivottomuudesta ja itsetuhoajatuksista.

Joitakin erottavia piirteitä tavanomaisen masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön välillä on kuitenkin löydetty. Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyvät masennusjaksot saattavat olla kestoltaan jonkin verran lyhyempiä. Lisäksi niissä esiintyy tavallista useammin psykoottisia oireita sekä epätyypillisen masennuksen oireita, kuten liikaunisuutta, ruokahalun kasvua ja lihomista.

Maaniselle sairausjaksolle on ominaista, että sairastunut haluaa tehdä sellaisia asioita, joita ei terveenä tekisi. Seuraavassa esitellään tyypillisiä manian oireita hieman tarkemmin.

Mielialan epänormaali kohoaminen ja ärtyneisyys
Henkilön mieliala on kohonnut poikkeuksellisen paljon tai hän on epänormaalin ärtyisä ja aggressiivinen. Mielialan kohoaminen ei kuitenkaan ole välttämättömyys, vaan maniaan saattaa myös liittyä pelkästään ärtyisyyttä ja aggressiivisuutta.

Ylikorostunut itseluottamus
Henkilö uskoo perusteettomasti omiin kykyihinsä. Hän saattaa esimerkiksi uskoa suoriutuvansa sellaisista tehtävistä, joihin hänellä ei ole lahjoja tai koulutusta.

Unentarpeen väheneminen
Henkilö nukkuu selvästi vähemmän kuin normaalisti ja kokee myös tarvitsevansa yhä vähemmän unta. Lisäksi hän saattaa kokea itsensä virkeäksi vain muutaman tunnin unen jälkeen. Unentarpeen vähenemistä pidetään yhtenä tavallisimmista oireista, joka kertoo maniajakson puhkeamisesta.

Lisääntynyt puheliaisuus
Maanisella ihmisellä voi olla korostunut tarve puhua ja puhe saattaa olla normaalia äänekkäämpää. Henkilöä on myös vaikea keskeyttää tai häneltä on mahdotonta saada suunvuoroa. Lisäksi hän saattaa kertoa totena asioita, jotka eivät lainkaan pidä paikkaansa.

Ajatuksen riento
Henkilön ajatukset kulkevat vilkkaasti ja keskustelu voi siirtyä asiasta toiseen hyvinkin nopeasti. Läheisille saattaa tuottaa suuria vaikeuksia keskittyä kuuntelemaan, koska he eivät yksinkertaisesti enää pysy puheen ja asioiden perässä.

Lisääntynyt toimeliaisuus   
Henkilön lisääntynyt toimeliaisuus saattaa liittyä työhön, harrastuksiin, liiketoimintaan tai yleisesti normaaleihin arjen rutiineihin. Hän saattaa aloittaa samanaikaisesti useita eri tehtäviä saamatta niistä mitään suoritettua. Toimeliaisuuteen liittyy usein myös ärtyneisyyttä ja kyvyttömyyttä pysyä paikoillaan.

Sosiaalinen estottomuus
Maniasta kärsivä hakee harkitsematta erilaisia ihmiskontakteja ja hänen käyttäytymisensä saattaa olla sosiaalisesti poikkeavaa.

Hakeutuminen riskialttiisiin toimiin
Maaninen ihminen ei yleensä harkitse tekemisiään, mikä voi johtaa pahimmillaan taloudellisiin vaikeuksiin tai ihmissuhdeongelmiin. Uhkapelit, poikkeuksellinen tuhlailu, varomattomuus liikenteessä ja hakeutuminen harkitsemattomiin ihmissuhteisiin ovat tyypillisiä esimerkkejä.

Lisääntynyt seksuaalinen halukkuus
Henkilön seksuaalinen halukkuus on huipussaan, ja hän saattaa olla valmis seksuaaliseen kanssakäymiseen useita kertoja päivässä. Ylikorostunut seksuaalisuus on sairastuneen parisuhteen tai avioliiton kannalta haasteellista, sillä siihen liittyy usein uskottomuutta ja ylilyöntejä.

Epävakaasta persoonallisuudesta kärsivien mieliala on reaktiivinen, toisin sanoen mieliala vaihtelee keskimääräistä enemmän. Tunteiden epävakaus ilmenee huomattavina, voimakkaina muutoksina alakuloiseen tai masentuneeseen, ärtyneeseen, ahdistuneeseen, epätoivoiseen tai vihaiseen mielialaan. Mielialan muutokset toistuvat tiheästi ja ovat voimakkaita, mutta muutosten ei välttämättä tarvitse olla äkillisiä. Vaikka epävakaudessa esiintyy paljon vihaisuutta, on monilla myös omien tunteiden liiallista kontrollointia, ja tunteiden säätely voi vaihdella hetkestä toiseen ylikontrolloinnin ja alikontrolloinnin välillä.

Epävakaasta persoonallisuudesta kärsivillä on usein myös tyhjyyden, päämäärättömyyden, masennuksen, arvottomuuden, haavoittuneisuuden ja häpeän kokemuksia. Monet ovat kokeneet vaikeita asioita elämässään, kuten kaltoinkohtelua ja erityisesti tunteiden laiminlyöntiä. Kokeneiden terapeuttien mukaan monet epävakauteen liittyvistä äkkivääriltä näyttävistä tai epäloogisen tuntuisista oireista ovat itse asiassa häiriöstä kärsivien selviytymisstrategioita – toisin sanoen toimivinta, mitä ihminen on toistaiseksi oppinut tullakseen toimeen olojensa kanssa.

Epävakaaseen persoonallisuuteen liittyy paljon muitakin oireita ja itsemurhariski on kohonnut. Etenkin kriisien yhteydessä esiintyy usein itseä vahingoittavaa käyttäytymistä, minkä vuoksi kriisien hallinta on hoidossa tärkeää.

SIINÄ ON NE SAIRAUDET, JOISTA MINÄ KÄRSIN. SYÖN LÄÄKKEITÄ, JOTKA HILLITSEVÄT OIREITA, MUTTA EIVÄT POISTA NIITÄ KOKONAAN. SIKSI OLEN AILAHTELEVAINEN, HERKKÄ, TUNE-IHMINEN, AJATTELEN SYDÄMELLÄ JA HAAVOITUN JA LOUKKAANNUN HELPOSTI. Mutta mitä virheitä mä oon tehnyt? Mitä mokia?! Monenlaisia, eritasoisia, teen ja käyttäydyn sopimattomasti. Lisätään tähän listan jatkoksi vielä, että olen narkomaani ja alkoholisti.

Mun virheiden tekeminen alkoi jo lapsena. En osannut koulussakaan käyttäytyä niinkuin olisi pitänyt. Olin vihainen, surullinen ja koska mua kolukiusattiin, olin itsekkin melko jääräpää ja kiusasin takaisin. En ainakaan sanallisesti jäänyt kenenkään jalkoihin, osasin olla julma ja sain tyypit itkemään. Itkin itsekkin, useimmiten yksin kotona. Teini-iässä olin hirveä, varsinkin äitiäni kohtaan. Kapinoin joka asiassa enkä kunnioittanut auktoriteetteja. Opettajat koulussa ja kotona äiti olivat vain yksiä yhteiskuntaan alistuneita persereikiä ja vittuilla osasin. Kun 17-vuotiaana sairastuin psykoosiin, alkoi sairaalakierteet ja jätin aina lääkkeet syömättä. Oireet pahenivat, ja tein todella pahoja juttuja. Maniassa ollessani mm. sain 500 markkaa, kun annoin seksiä, eli toisinsanoen mä huorasin. No se jäi kyllä yhteen kertaan. Mä oon aina käyttäny alkoholia runsaasti, mania jaksoissa varsinkin. Millään ei ollut väliä, kunhan sai alkoo. Pöllin mm äitin pankkikortin ja yhdessä illassa join 800 markkaa. En edes muista mitä kaikkea tein silloin. Paljon paskaa.

Itsemurha yrityksiä mulla on muutamia, pahin  ja viimeisin oli neljä vuotta sitten. En ole onnistunut luomaan kestäviä parisuhteita. Aina MINÄ mokaan. Teen toisen olon sietämättömäksi kiukuttelullani ja mustaukkaisuudella. Minua on petetty ja alistettu ja lyöty, se vaikuttaa… Mutta ainahan uuteen kumppaniin pitäisi voida luottaa ja antaa  vanhojen asioiden olla. Mutta ei, minä patoan vihaani ja puran sen sitten viattomiin. Vittuilen ja känkkäröin ystävilleni ja olen sietämätön persoona. Ei ihme, ettei monikaan kestä mua, enkä saa suhteitani toimimaan. Näköjään olen myös kova syyttelemään muita. Niinkuin eilinen blogikin…. EN halua syyttää exääni mistään, ihan itse olen kaiken paskan aiheuttanut. Oon paska ihminen. Mun ei olisi pitänyt edes syntyä, tai mun pitäisi kuolla pois. KAIKILLE OLISI HELPOMPAA, JOS MUA EI OLISI OLEMASSA!!! KIITOS JOS JAKSOITTE LUKEA LOPPUUN!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *